Анализ на икономическото развитие

През последните петнадесет години страната ни претърпя сложни трансформации, които рефлектираха върху икономическата активност в цялата страна и в частност върху развитието на общините. Периодът 2000-2005 г. е съществен и за икономиката на община Вършец. Въпреки макроико-номическата стабилизация, през този период се наблюдава задържане на развитието на общинската икономика, причините за които са комплексни. Наред с ограничената възможност на вътрешния пазар за реализация на продукцията, важна причина за застоя в местната промишленост са ограничените по обем външни пазарни позиции, независимо от усилията и успехите в тази насока на някои важни местни предприятия. Пренастройването на техническия, технологичния и
кадровия потенциал към високите изисквания на западния и на вътрешния пазари се оказа сравнително продължителен процес.

Община Вършец е със сравнително нисък БВП на един жител, нивото на безработицата е над средното за страната, а размерът на паричните доходи на един жител представлява под 80% от средния за страната. Това са сериозни проблеми за общината, които могат да бъдат преодоляни само чрез много активни действия за изпълнение на настоящия Общински план за развитие.

През последните години се забелязва ръст в дейността на частните фирми в общината. Важен фактор за цялостното развитие на общинската икономика е пълноценната изява на местната инициатива за развитие на частната стопанска дейност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)