50 Години Специализирана Болница за Рехабилитация "Света Мина" - Вършец


Най-старият санаториум в курорта Вършец отбеляза своя половин вековен юбилей.

Специализираната болница за рехабилитация „Св. Мина” в Националния курорт Вършец отваря врати през далечната 1969 година като Санаториум на трудещите се селяни, по-късно е преименувана в База № 3 на Санаторно-курортния комплекс на МНЗ, а днес тя е част от „Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД гр. София към Министерството на здравеопазването.

Болницата има традиции в лечението, рехабилитацията и профилактиката чрез минерални басейни, минерални вани, специализирани вани, подводен масаж, душова катедра, физиотерапия, парафинотерапия, кинезитерапия и други. Вече половин век без прекъсване тя приема пациенти от цялата страна, дарява изцеление, сили и бодрост, възвръща усмивки и надежди.

Тържеството по случай 50- годишнината на болницата започна с литийно шествие от Минералните бани в парка с иконата на Свети Мина – патрон на болницата и закрилник на семейството и жените, което премина по централния булевард с чинарите, предвождано от младежки духов оркестър и мажоретен състав.

С хляб и мед, китка здравец и традиционното „Добре дошли” бяха посрещнати официалните гости на празника: д-р Александър Семков – изпълнителен директор на „СБР – НК” ЕАД гр. София, представители на Централния офис на „СБР - НК” ЕАД, Бистра Георгиева - директор на РЗОК – Монтана, д-р Даниела Караилиева – директор на РЗИ гр. Монтана, Вл. Вълчев – директор на РЗОК – гр. Видин, Иван Грозданов от НОИ – Враца, началника на РПУ Вършец гл. комисар Красимир Кирилов, секретаря на Община Вършец инж. агр. Даниела Тодорова, управители на СПА-хотели и почивни комплекси, бивши служители на болницата, дългогодишни пациенти, обявени за почетни, общественици и граждани.

Бе отслужен тържествен водосвет и молебен за здраве и успехи от архимандрит Антим – протосингел на Видинската Света митрополия и свещеноиконом Петко Балджиев – енорийски свещеник на град Вършец, заедно с читалищно-църковния хор на града.

Д-р Семков– изпълнителен директор на „СБР-НК”ЕАД – гр. София и доц. д-р Антон Савов – директор на филиал „Св. Мина” прерязаха лентата на нова чешма с минерална вода във фоайето на първия етаж, като за пръв път пациентите ще могат да се възползват и от питейното лечение с минерална вода директно тук, в болницата.

Бе експонирана изложба „50 години болница „Свети Мина” с фотоси, проследяващи историята на лечебното заведение от създаването й до днес.

Лечебното заведение посрещна своя 50-годишен юбилей с изцяло обновена душова катедра, минерален басейн и обособен СПА-център с джакузи, сауна, парна баня.

Здравното заведение приема пациенти от цялата страна по различни клинични пътеки на НЗОК с направления от личните лекари, а така също работи по програмата на НОИ за рехабилитация и профилактика на здравноосигурени лица, и на свободен прием. Тук се лекуват заболявания на централната и периферната нервна система, на опорно-двигателния апарат, на сърдечно-съдовата система, ендокринно-обменни, белодробни, професионални и други заболявания.

Д-р Семков обяви, че предстои поетапното обновяване и основно ремонтиране на всички останали сектори на болницата.

Вечерта за служителите на болницата и гостите на празника бе организиран концерт и градинско парти на открито, с изпълнения на Държавна филхармония - гр. Враца, фамилия Чепанови, спортна формация „Дъга” и цигуларите Алберто и Захари от „България търси таланти”.

По случай юбилея, болницата получи поздравителни адреси от различни институции, с уверението, че с лечебните и природни фактори на града, професионализма на здравните работници в заведението, съвременните методи на лечение и модерното оборудване, болница „Св. Мина” по нищо не отстъпва на рехабилитационните центрове в европейските курорти.

Нека още дълги години специализираната болница „Св. Мина” да продължава да развива своята дейност и да разнася славата на Вършец като балнеологичен курорт по всички кътчета на страната ни и по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)