Унукална Изложба на Корейското Приложно Изкуство Маннехва Гостува във Вършец


Изложба на традиционно корейско изкуство бе открита днес в Градската художествена галерия във Вършец

 Експозицията е уникална и се представя за първи път в нашия град. В нея са показани гоблени и картини, изработени чрез традиционната художествена техника "манненхва" - вид мозайка от миди и седеф, включваща елементи от приложното и изобразителното изкуство.

Живописният ефект се постига само чрез съчетаване и комбиниране на морските дарове, които не се боядисват и обработват. По този начин естествените цветове не избледняват и не губят своята свежест.

В картините се съчетават разнообразия от черупки на раковини, което ги прави изключително дълготрайни във времето. Ето защо, корейците ги наричат "манненхва". В буквален превод думата означава "вечна картина" поради факта, че блясъкът и цветовете на мидите остават непроменени и платната се съхраняват от порядъка на 10 000 години. Освен вечни, тези картини са и живи, защото играта на светлините и сенките предизвиква ефект на движение и динамика чрез отблясъците от искрящите материали.

Преди повече от хиляда години корейските майстори на приложното изкуство започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с раковини и черупки от мекотели. Днес техните последователи създават изключителни творби, следвайки древната техника. През 60-те години на ХХ век се появява нов вид мозайка от раковини, съчетаваща елементи от приложното и изобразителното изкуство. Такава картина се прави задължително от двама художници, като първият рисува контурите, а вторият облепя с миди и седеф. Сред най-известните представители на тази корейска школа е художникът Ким Тонг-Хван, признат за един от десетте майстори за всички времена.

В Корея, страната на утринната свежест, окъпана от морета от три страни, художниците имат богат избор на материали за „минненхва”и създават красиви пейзажи. Днес мозайката „манненхва” заема достойно място в корейското приложно изкуство и произведенията й печелят широка известност в много страни на света.

Изложбата на корейското изкуство гостува във Вършец от 18 юли до 5 август и към нея е проявен изключително голям интерес от страна на посетителите.

1 коментар:

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)