За Корениете и Върховете



За Корениете и Върховете


За да може едно дърво да извиси върховете си гордо и високо е необходимо то да има здрави и силни корени. Тази изконна мъдрост е позната от векове и затова хората рано или късно се връщат към родното, за да почерпят от него сили и вдъхновение.

Потвърждение на това бяха организираните на 01.09.2012 г. в с. Стояново тържествена литургия, водосвет и курбан.
Инициативата беше дадена от Маргарита Петрова и приета радушно от група ентусиасти.
Организационният комитет и кметският наместник започнаха подготовка още в средата на месец август. Съдействие бе оказано и от Община Вършец. Датата също не беше избрана случайно – „Симеон Стълпник” е празник, бележещ начало на църковната година.
Глухото в обичайни дни село се изпълни с весела глъчка и живот. До 80-годишните баби тичаха малки деца. Бяха дошли хора от различни краища на България, както и от чужбина, които са свързани със селото.

Мъдрите думи на свещеника Петко Балджиев дадоха вяра и упование на хората в трудното им битие.

Поздрав с топли думи към жителите на селото и всички присъстващи отправи кметът на общината инж. Иван Лазаров, а хората бяха поласкани, че след 4-годишен „глух” период лично кметът е уважил този значим за селото ден.

Курбанът, срещата с близките хора, милите думи, грейналите лица стоплиха сърцата на хората и те си обещаха догодина, и всички следващи години празникът да се превърне в традиция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)