Потенциал за развитие на гр. Вършец

  Географското положение на Община Вършец определя наличието на предпоставки за приоритетно развитие на някои дейности. Природните дадености в района могат да бъдат разгледани откъм благоприятните и неблагоприятните им страни за развитие на отделни отрасли на икономиката на общината. Като благоприятни страни на геостратегическото положение и на природните ресурси на Община Вършец за развитие на общинската икономика могат да се посочат:

1. Полупланински релеф. Релефът на Община Вършец е разнообразен и като цяло полупланински, но на територията на общината с около 50% гори, има и зони с равнинен, планински и високо планински. Това благоприятства заселването на този район, развитието на планинския и зимния туризъм, изграждането на транспортни връзки между населените
места в общината и нейното свързване с други общини и области.
2. Изобилие на минерални води с лечебни свойства, което е било и в бъдеще ще бъде важна предпоставка за развитието на балнеологичен и спа туризъм от национално и общоевропейско значение.

3. Почвено-климатичните условия на община Вършец като цяло са благоприятни за отглеждане на ягоди, малини, касис и овощни култури. Неблагоприятните страни на геостратегическото положение и на природните ресурси на Община Вършец могат да се обобщат в следните
насоки:
* Големи температурни амплитуди и студени зимни ветрове, които причиняват измръзване на земеделските култури.
* Общината е разположена във валежна сянка, което довежда до средни количества на валежите и необходимост от изкуствено напояване на земеделските земи.
В общината се проявява стремеж за ефективно използване на основните природни дадености, но съществува значителен потенциал за много по-ефективно използване на природните дадености. Тези възможности са в няколко направления.
Важно направление за развитието на Община Вършец, произтичащо от природните дадености, е разгръщането на благоприятните предпоставки за ускорено развитие на балнеологичен и спа-туризъм, ловен и роболовен туризъм, селски, културен и еко туризъм в общината от национално и общоевропейско значение. От друга страна съществени възможности има за подобряване на земеделието и животновъдството. В общината съществуват доста добри природни предпоставки и е необходимо да се предприемат мерки за прекъсване и преодоляване на неблагоприятните тенденции и процеси в общинската икономика. Основен проблем през последните години е бил липсата на достатъчен финансов ресурс за реализация на редица подготвяни и подлежащи на подготовка проекти и дейности. При развитието на отделни отрасли през последните години желанието на общината е било и остава насърчаването и мотивирането на дейността на дребния и среден бизнес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)