Кметът на Община Вършец Подписа Договори за Финансиране на Два Нови Проекта


На 13.08.2012 г. в Добрич, на официална церемония по сключване на договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по схемата „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите”, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи чекове за финансиране на 21 общински проекта за развитие на регионалния туризъм, сред които е и този на Община Вършец. Общият брой подадени проекти по схемата е 49.

Кметът на общината инж. Иван Лазаров подписа договор за финансиране на проект „Подкрепа за развитие на регионален туристически продукт и маркетинг на дестинация – общини Вършец, Берковица и Годеч”.

Проектът ще се финансира от Оперативна програма “Регионално развитие 2007-2013” и ще се реализира в следващите 18 месеца, като водеща организация е Община Вършец с партньорското участие на Общините Берковица и Годеч.
Общата стойност на проекта е 431 240 лева, безвъзмездната финансова помощ от Програмата е 95 %, а 5 % е финансовото съучастие на трите партньорски Общини – Вършец, Берковица и Годеч.
Основна цел на проекта е създаване и развитие на конкурентен регионален туристически продукт „Неоткритата тайна на Западна Стара планина” с цел увеличаване на броя на туристите в туристически район, обособен на територията на общините Вършец, Берковица и Годеч.
Основните дейности по проекта предвиждат разработване на нови туристически пакети в рамките на туристически район на територията на трите общини; рекламни и маркетингови дейности; участие в международни и национални туристически изложения; изследване въздействието на маркетинговите и рекламни дейности; експедиентско пътуване на туроператори и журналисти; организиране на туристически форум.

*****
Кметът на община Вършец инж.
Иван Лазаров подписа договор с Държавен фонд „Земеделие” за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за проект „Изграждане на туристически атракционни съоръжения в град Вършец”.

Проектът ще се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. по мярка 313 „Насърчаване на туристическите дейности”, като безвъзмездната финансова помощ от Програмата е 100 % и е на обща стойност 261 374 лева.
Обща цел на проекта е подобряване на туристическата инфраструктура в община Вършец, създаване на заетост и съхранение на природните и културно-исторически ресурси на територията.
Чрез проекта се цели изграждане на летен амфитеатър на територията на градския парк на Вършец с цел представяне на местното културно наследство; повишаване на туристопотока в общината и региона чрез взаимно допълване и обогатяване на традиционния балнеоложки туризъм с различни форми на селски и алтернативен туризъм.

Основната дейност по проекта предвижда изграждането на летен амфитеатър на територията на градския парк по алеята, водеща до местността «Иванчова поляна». Съоръжението е проектирано с открита сцена и амфитеатър с дървени пейки, с места за около 200 посетители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)