Подпомагане с Храни на Най-Нуждаещите Се



ПОДПОМАГАНЕ С ХРАНИ НА НАЙ-НУЖДАЕЩИТЕ СЕ


За пета поредна година Българският червен кръст ще раздава хранителни продукти на уязвими граждани по програмата „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица”. Тя се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от Държавен фонд „Земеделие”, а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.

За разлика от предходните години, през 2012 г. продуктите по програмата се предоставят само на два транша, като за целта са разкрити 11 общински и 118 временни раздавателни пункта на БЧК в област Монтана. Областната дирекция на МВР ще оказва съдействие при тяхната охрана.

Програмата се изпълнява със съдействието и подкрепата на Общинска администрация – Вършец и кметствата по населени места в община Вършец.

През първия транш всеки бенефициент, включен в програмата, ще получи общо 12,140 кг от 9 вида хранителни продукти: брашно - 5 кг; ориз – 1 кг; спагети– 1,5 кг; захар–1кг, зрял фасул – 1 кг; макарони – 1,2 кг; обикновени бисквити – 0,400 кг; обикновени вафли – 0,900 кг; царевично нишесте -0,140 кг.

През втория транш бенефициентите ще получат общо 52,750 кг продукти от 13 вида: захар – 8 кг, олио – 7 л, боб – 8 кг, леща – 12 кг, брашно – 5 кг, ориз – 5,5 кг, спагети – 1,5 кг, макарони – 0,800 кг, конфитюр – 2 кг, картофено пюре – 1 кг, бисквити – 0,200 кг, мед – 1,5 кг и кафе (безкофеиново) – 0,250 кг.

В град Вършещ от 18 октомври се разкрива нов пункт за раздаване на продуктите в сградата на Медицински център (МЦ) - Вършец, ул.”Ботуня” № 1.

Право да получат хуманитарната помощ от община Вършец имат 965 нуждаещи се лица, като само в град Вършец те са 667. Неполучилите хранителни продукти от първия транш, ще получат на втория транш и двата пакета – общо 64,890 кг.

Хранителни продукти по програмата получават следните категории уязвими граждани:

1. Лица, получавали целеви помощи за отопление от държавата, за последния отоплителен сезон(2011/2012 г.);

2. Неосигурени майки (осиновителки), получавали през предходната календарна година месечни помощи за отглеждане на дете до една година по реда на чл.8 ал.1 от Закона за семейните помощи за деца;

3. Лица, получавали през предходната календарна година месечна добавка за отглеждане на дете с увреждания, по реда на чл. 8 д от Закона за семейните помощи за деца;
4. Семейства, получили през предходната календарна година еднократна целева помощ за покриване на част от разходите в началото на учебната година, по чл. 10 а от Закона за семейните помощи за деца;

5. Лица, полагащи грижи за хора с увреждания, участвали през предходната календарна година в дейност „Личен асистент“ по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания“;
6. Лица, подпомогнати през предходната календарна година с еднократна помощ, съгласно чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.

Поименните списъци на правоимащите лица са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а предоставянето на продуктите ще се извършва от щатни служители и доброволци на Българския Червен кръст в обособени за целта помещения.

След приключване на програмата, нераздадените продукти ще бъдат предоставени по списък, одобрен от Държавен фонд „Земеделие”, на институционални бенефициенти, каквито са социалните и психиатрични заведения в област Монтана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Вършец за мен е символ на здраве, защото с животворните си води къпе и лекува телесни недъзи, а с великолепната си природа възражда преуморената душа, спомага за възстановяването на хармонията между тялото и душата.” (Д-р Дамян Иванов Първият директор на баните и основател на Боровия парк.)